Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 17 października 2013

Zupa paprykowo-pomidorowa z rozmarynem...



Nawet jeśli zdjęcie Was nie przekonuje, to jedna z najpyszniejszych, jesiennych zup jaką gotuję.Przepis wziął się z nieumiejętnego gotowania leczo w dzieciństwie... wtedy nie wiedziałam, że do leczo nie dodaje się wody.
Teraz kiedy Papryka jest najlepsza, na naszym stole pojawia codziennie w różnej postaci.
Zupa jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. To prosty przepis, który możecie modyfikować według własnych upodobań smakowych.






Składniki:   3 papryki czerwone i 3 żółte, 3 pomidory lima,  
                  1 strączek czerwonej lub zielonej ostrej papryczki,
                  3 ząbki czosnku, 2 szalotki, pęczek świeżego rozmarynu,
                  1 łyżeczka dobrego koncentratu pomidorowego,
                  1 litr wody, oliwa, sól, pieprz, słodka papryka w proszku
                 

Przygotowanie
Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski. Ostrą papryczkę oczyść z nasion i pokrój drobno.
Pomidory natnij na krzyż i zalej wrzątkiem na 5 minut, po czym usuń skórkę i pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotkę oraz czosnek. Dodaj pomidory i gałązki rozmarynu, posiekane lub w całości (w/g uznania). Kiedy zrobi się gęsty sos dodaj pokrojoną słodką i ostrą paprykę. Duś chwilę pod przykryciem. Dolej wodę, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką w proszku oraz koncentratem.
Kiedy doprowadzisz zupę do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut pod przykryciem.

Zupa najlepiej będzie smakowała z dodatkiem sera: parmezan, mozzarella, feta.
Możesz ją również podać z białym pieczywem bądź grzankami czosnkowymi z mozzarellą lub kozim serem.


Smacznego !
Maja





2 komentarze:

  1. Pycha :) Jeszcze z dodatkiem parmezanu i grzanek ...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)... można na ostro lub nie... kto jak woli... pyszna jest zawsze!

    OdpowiedzUsuń