Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 10 października 2013

Brzoskwiniowy dżem z jeżyną i wanilią...


Uwielbiam takie pyszne połączenia owoców...
Słodycz brzoskwiń z wyraźnym smakiem jeżyn i wszystko podkręcone wanilią
Namawiam Was do spróbowania. Już wyobrażam sobie jak będą smakowały zimą naleśniki lub domowe gofry z tym cudem. A może tort...








Składniki:   1 kg dojrzałych (najlepiej krajowych) brzoskwiń, 250 g jeżyn,
                  laska wanilii, 400-500 g cukru

Przygotowanie
Z brzoskwiń trzeba usunąć skórkę. Możecie je cienko obrać albo sparzyć. Ja nacinam brzoskwinie na krzyż i trzymam 5 minut na sitku na parze. Skórka sama schodzi.
Pokrój brzoskwinie w kostkę. Wrzuć do garnka. Dodaj umyte jeżyny i wymieszaj. Owoce gotuj na małym ogniu. Przetnij wzdłuż wanilię, wyjmij ziarenka i dodaj do owoców, laskę też wrzuć. Kiedy owoce puszczą sok dodaj cukier i gotuj dżem, mieszając często żeby się nie przypalił. Kiedy nabierze pięknego koloru, a cukier się cały rozpuści, zrób próbę gęstości, łyżeczką nałóż odrobinę konfitury na talerzyk, jeśli po ostygnięciu będzie odpowiednio  gęsta możesz nakładać gorąca do wyparzonych słoików. Żeby zagęścić dżem mocniej dodaj pod koniec gotowania dodaj odrobinę soku z cytryny.
Jak wyparzyć słoiki -opis TUTAJ.
Słoiki zakręć dokładnie i postaw dnem do góry na 5 minut. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj w lodówce.

Smacznego !


Maja





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz