Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 10 października 2013

Mus brzoskwiniowy z wanilią...


Wyjątkowy aromat brzoskwiń z porządną dawką wanilii zamknięty w słoiku.
Delikatny mus o niezwykłym smaku. Idealny do naleśników, tortów, ciast i ciasteczek.
Ale najlepiej wyjadać go łyżką prosto ze słoika... szczególnie kiedy za oknem plucha...
Od razu przypomina się lato, które zawsze za krótko trwa.








Składniki:   1 kg brzoskwiń, 1 laska wanilii, sok z 1 cytryny

Przygotowanie
Brzoskwinie umyj, natnij skórkę na krzyż i sparz, zalewając na kilka minut wrzątkiem.
Obierz ze skórki. Pokrój, wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Dodaj sok z cytryny oraz ziarenka z rozciętej laski wanilii. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj na małym ogniu często mieszając. Kiedy owoce się rozgotują zdejmij z ognia, odczekaj aż trochę przestygną. Zmiksuj wszystko blenderem. Ponownie wstaw do gotowania. Zrób test gęstości. Jeśli na talerzyku położysz łyżeczkę musu i będzie po ostygnięciu odpowiednio gęsty możesz nakładać dżem do wyparzonych słoików.
Jeśli dżem będzie za rzadki gotuj jeszcze, cały czas mieszając, aż owoce odparują.



Smacznego!
Maja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz