Łączna liczba wyświetleń

środa, 4 września 2013

Cukinia nadziewana kurkami i kasza gryczaną...


Nadziewane cukinie to jedno z najprostszych dań. Możliwości jest naprawdę wiele i jeśli znudziła Wam się cukinia nadziewana mięsem, bądź mięsa nie jadacie to mam dla Was zdrową alternatywę. Cukinia nadziewana kasza gryczaną i kurkami z dużą dawką świeżego tymianku. Pyszna będzie pod przykrywką z koziego sera lub oscypka...
My zajadaliśmy się nią już kilka razy. Bardzo pożywna i przede wszystkim zdrowa potrawa.







Składniki:    2 średnie cukinie, 250 g oczyszczonych kurek,
                  100 g kaszy gryczanej (najlepiej nie palonej), 
                  1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, kozi ser lub oscypek,
                  oliwa, pęczek świeżego tymianku, sól, czarny pieprz

Przygotowanie
Ugotuj kaszę gryczaną. Umyj cukinię, przekrój wzdłuż i nożem lub łyżką wydrąż. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oliwy, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj oczyszczone kurki (większe pokrój), miąższ z cukinii i dużą dawkę świeżego tymianku. Duś przez chwilę farsz, przypraw solą i pieprzem. Gotowy farsz wymieszaj z kasza gryczaną i nadziej cukinie. Ułóż w formie wysmarowanej odrobiną oliwy. Na wierzch pokrusz kozi ser lub połóż plastry oscypka bądź mozzarelli. Przypraw świeżym tymiankiem. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.


Smacznego ! 
Maja 



2 komentarze:

  1. Ja też robię cukinie nadziewaną, ale mięskiem ... Twój przepis wydaje się być przepyszny !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze nadziewałam mięsem, ale teraz chciałam skombinować coś nowego :)
      I pomyśleć, że kiedyś nie znosiłam kaszy gryczanej...

      Usuń