Łączna liczba wyświetleń

sobota, 7 września 2013

Clafoutis kokosowe ze śliwkami...

Mało profesjonalnie, ale nie zawsze mam możliwość ze względu na czas zrobić zdjęcia tego co gotuję. A jednak są smaki, którymi muszę się z Wami podzielić więc focę czasem telefonem.
Znów Clafoutis tym razem ze smakiem kokosowym i śliwkami, proste i naprawdę warte spróbowania.
To deser, który można zrobić w każdej chwili pamiętajcie żeby mieć zawsze w lodówce śmietankę 30%, mleko i jajka no i jakiś owoc... 10 minut przygotowania + 35 pieczenia i niebo...





Składniki:   200 ml śmietanki 30%, 3 jajka, 3/4 szklanki mąki,
                    200 ml mleka, 1/4 szklanki brązowego lub białego cukru, 
                    1 kieliszek mocnej nalewki śliwkowej (można pominąć), 
                    100 g wiórków kokosowych, 300 g śliwek (np. węgierki), 
                    cukier puder do posypania

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 C. Umyj owoce, przekrój na pół i wyjmij pestki. Płaską formę o pojemności ok. 1 litra wysmaruj masłem. Ułóż w formie śliwki śliwki przecięciem do góry. Skrop owoce połową alkoholu,
posyp łyżką brązowego cukru i wiórkami kokosowymi (trochę wiórków zostaw do posypania po upieczeniu). Całe jajka wbij do naczynia i roztrzep na puszysta masę. Dodaj kremówkę, mleko, cukier, mąkę i wymieszaj. Na koniec dolej resztę alkoholu. Gotowym ciastem zalej owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. Ciasto powinno mieć lekko budyniowata konsystencję. Po upieczeniu, gorące ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp wiórkami. Podawaj na ciepło lub na zimno.


Smacznego ! 
Maja 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz