Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 8 sierpnia 2013

Placuszki z cukinii bez smażenia...




Uwielbiam placki z warzyw. Te z cukinii są na drugim miejscu, zaraz po ziemniaczanych. Placki jednak mają to do siebie, że wchłaniają dużą ilość tłuszczu podczas smażenia. I chociaż mi to nie przeszkadza, spróbowałam zrobić wersję dietetyczną bez smażenia z dodatkiem mąki kukurydzianej.
Szperając w lodówce znalazłam ser feta i czerwona cebulę, więc dodałam.
Polecam Wam zrobić te placki z oscypkiem lub kozim serem... zabraknie Wam słów do opisania jaki cudowny to smak ...





Składniki:   1 cukinia, 1 jajko, 2-3 czubate łyżki mąki kukurydzianej,
                  ser typu feta, 1 czerwona cebula, sól, pieprz, świeży tymianek,  
                  1 łyżka oliwy

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 C. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Do startej cukinii dodaj jajko, oliwę, posiekany tymianek i przyprawy. Dodaj mąkę, mieszając połącz składniki. Na wyłożonej pergaminem blaszce nakładaj łyżką ciasto formując placuszki. Na wierzch każdego placka połóż plaster czerwonej cebuli i pokrusz ser feta, kozi ser lub oscypek.
Placuszki piecz ok. 10-15 minut w zależności od grubości i gęstości ciasta. Możesz podać z dipem lub kwaśną śmietaną.

Smacznego ! 


Maja



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz