Łączna liczba wyświetleń

sobota, 10 sierpnia 2013

Kukurydziane placki z białym serem i morelami...


Ostatnio odkrywam że z naszego rodzimego twarogu wychodzą pyszne knedle czy placki. To naprawdę produkt z którego można zrobić dosłownie wszystko. W naszym domu twaróg zawsze jest  lodówce. Do naleśników, sałatek, past, zapiekanek, knedli, klusek... lub jako dodatek do zup. 
Dziś do głowy przyszedł mi nowy pomysł
 na pyszne i pożywne śniadanie:
Delikatne placki w złotym kolorze z aromatem moreli i wanilii...





Składniki:    20 dag tłustego lub półtłustego twarogu, 1 jajko, 
                  15 dag mąki kukurydzianej, 2 łyżki cukru pudru, 
                   ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy,
                   kilka dojrzałych moreli, cukier puder do posypania, olej

Przygotowanie
Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg cukier puder i ziarenka wanilii. Wymieszaj. Nie przerywając mieszania dosypuj mąkę kukurydzianą. Umyte i osuszone morele pokrój na kawałki i dodaj do ciasta. Ciasto nakładaj na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor z obu stron. 
Przed podaniem placki posyp cukrem pudrem. 
Placki można podać na śniadanie lub jako podwieczorek z kulką lodów, bita śmietaną lub serkiem mascarpone... 
W tym przepisie możecie również wykorzystać włoską ricottę, placki będą delikatniejsze i bardziej śmietankowe.      


 Smacznego ! 
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz