Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 11 lipca 2013

Owsiana tarta z kokosowym kremem i owocami...

Kupiłam mnóstwo owoców na konfitury... Jak na nie patrzyłam pomyślałam, że szkoda będzie je wszystkie przetworzyć, po za tym cudownie będą wyglądały na wierzchu jakiegoś ciasta...
Tylko jakiego właściwie?! Szybki przegląd lodówki: śmietanka 30%, jogurt, masło... W szafce brak mąki, ale za to są płatki owsiane i wiórki kokosowe pozostałe z produkcji lodów kokosowych...
Takie owoce potrzebują wyjątkowej oprawy więc i tarta wyjątkowa wyszła...
Nie wiedziałam jakie są proporcje na taką tartę z płatków, ale zrobiłam coś na wzór ciasteczek owsianych i wyszło...








Składniki: Ciasto: 1/2 kostki masła, 1,5 szklanki płatków
                 owsianych górskich, 0,5 szklanki otrębów owsianych,
                 łyżki kakao,  150 g cukru pudru, ok. 1 łyżka mąki
                 Krem:  250 ml śmietanki 30%, 400 g jogurtu greckiego
                 10% tłuszczu, 1/2 szklanki cukru pudru, garść wiórków
                 kokosowych, 2 czubate 
                 łyżeczki żelatyny,
                 owoce: porzeczka czarna, czerwona, truskawki, jagody...

Przygotowanie
Ciasto: w garnuszku sklaruj masło z cukrem pudrem i kakao, mieszając dokładnie. Dodaj płatki owsiane i otręby. Oprósz delikatnie mąką i wyrób lekko ciasto. Lepiej jak ciasto będzie mokre i klejące, jak przesadzisz z mąką będzie zbyt twarde.
Małą tortownicę wyłóż pergaminem do pieczenia i wyklej ciastem formując wyższy bok, który utrzyma krem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 30 minut. gotowa wyjmij i ostudź.
W tym czasie przygotuj krem:
Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody, kiedy napęcznieje podgrzewaj lekko aż do rozpuszczenia. Ostudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, nie przerywając ubijania dodaj pod koniec jogurt i wiórki kokosowe. Na koniec dodaj żelatynę, wymieszaj delikatnie.
Kremem wypełnij tartę, na wierzchu ułóż owoce.
Deser schłodź w lodówce przez przynajmniej 4h.

Smacznego !


Maja
                




2 komentarze: