Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 2 czerwca 2013

Sałatka z rukoli, ciemnych winogron i gorgonzoli z wędzonym boczkiem...


Połączenie tych smaków w jednej sałatce zaskoczy nie jednego z Was. Słodycz winogron, lekki, orzechowy posmak rukoli i charakterystyczny smak gorgonzoli. Do tego ciepły, podsmażony boczek...


Ostatnio zrobiłam wersję bez boczku, ale z truskawkami i sosem winegret. Wyszło coś naprawdę niesamowitego...







Składniki: 1 opakowanie rukoli, 15 dag gorgonzoli lub innego niebieskiego sera, 15 dag wędzonego boczku, 20 dag ciemnych winogron, oliwa z oliwek, cytryna, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek

Przygotowanie
Boczek pokrój w kostkę skrop oliwą, przypraw czosnkiem, papryką, majerankiem i pieprzem. Wymieszaj i odstaw ma chwilę żeby mięso przeszło aromatem. Rukolę umyj, odsącz. Umyte winogrona przekrój i pozbądź się pestek. Na sałatę połóż winogrona, pokruszony lub pokrojony ser. Boczek podsmaż na patelni tak żeby zrobił się lekko chrupiący, uważając żeby nie przypaliły się przyprawy. Ciepły boczek wraz z pozostałą oliwą z pieczenia dodaj do sałatki, delikatnie wymieszaj. Aromatyczna oliwa z pieczenia nada wyjątkowy smak sałatce. Na koniec możesz sałatę skropić sokiem z cytryny i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego !
 Maja




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz