Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 26 maja 2013

Rabarbarowy poncz z truskawkami...

Poncz, który przygotowałam ostatnio na spotkanie z przyjaciółmi...
Wszystkim smakował więc dzielę się tą pysznością z Wami...
Idealny na upalne dni i przyjęcia na świeżym powietrzu.
Poniżej dwie wersje mojego ponczu bez i z alkoholem...







Poncz bez alkoholowy

Składniki:   1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru, 2 litry wody, 1/3 szklanki cukru,
                  2 pomarańcze, 50 dag truskawek, lód w kostkach, 2 litry napoju typu Sprite

Przygotowanie
Z rabarbaru, wody i cukru ugotuj kompot. Kompot będzie gotowy po ok. 15 minutach od zagotowania. Odcedź kompot, najlepiej przez gęste sitko lub czystą ściereczkę. Kompot możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Do dużego naczynia włóż pokrojone w plastry 2 pomarańcze, pokrojone truskawki, zalej kompotem z rabarbaru i dopełnij napojem Sprite.

Wersja z alkoholem
Wszystko zrób jak powyżej, a zamiast 2 litry Sprite dodaj 2 litry musującego wina, najlepiej różowego, półsłodkiego lub słodkiego. Możesz również dolać zwykłe wino różowe lub białe pół na pół z gazowaną woda mineralną lub co tam jeszcze wpadnie do głowy. W zależności od preferencji co do mocy ponczu :)
Świeże listki melisy będą również pasować jeśli masz pod ręką.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz