Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 21 maja 2013

Jogurtowe placki z cukinią i oscypkiem...

Czasem zaglądam do lodówki i najwięcej widzę w niej światła... ale wtedy wpadają najlepsze pomysły.
Wystarczy cukinia, kawałek oscypka lub innego sera i kefir lub jogurt i można wyczarować takie oto pyszności. Z małej ilości produktów można ugotować zdrowe i ciekawe potrawy prawda?










Składniki:   2 cukinie, 2 szklanki jogurtu lub kefiru
                  jajka, 2 szklanki mąki pszennej, sól, czosnek granulowany
                  1 duży oscypek, oliwa do smażenia,

Przygotowanie
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię wymieszaj z jogurtem lub kefirem oraz jajkami. Dodaj mąkę, sól i czosnek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie za rzadkie dodaj mąki.
Placki smaż najpierw z jednej strony na rozgrzanej oliwie. Po odwróceniu połóż na każdy placek plaster oscypka tak żeby delikatnie się rozpuścił... (oscypek możesz zamiast tego wkruszyć do ciasta)
Placki podawaj gorące w towarzystwie zsiadłego mleka.
Poezja.

Zamiast oscypka na placki możecie pokruszyć bryndzę, parmezan lub inny ser, który macie akurat w lodówce.

Smacznego  !






2 komentarze: