Łączna liczba wyświetleń

piątek, 10 maja 2013

Piankowy sernik na zimno z bitej śmietany i mascarpone...



Miałam zrobić tiramisu truskawkowe... z pośpiechu wyszedł serniczek.
Lekki jak pianka, delikatny, mocno truskawkowy z nutą wanilii sernik, na przywitanie lata...
Raj dla miłośników truskawek i bitej śmietany...









Składniki:   400 ml śmietany 30-35%, 250 g  mascarpone, 100 g cukru pudru , 4 łyżeczki żelatyny,
                  400 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa, 100 g biszkoptów do tiramisu,
                  1 laska wanilii

Przygotowanie
Truskawki umyj. Połowę odłóż, drugą połowę zmiksuj. Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i ziarenkami z 1 laski wanilii. Dodaj zmiksowane truskawki, dobrze wymieszaj. Ubij schłodzona śmietanę, pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru pudru.
Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Ostudzoną dodaj do masy mascarpone, wymieszaj dokładnie i połącz z bitą śmietaną. Małą tortownicę lub inna formę wyłóż biszkoptami.
Masę wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki na 2-3h. Przygotuj galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
Pozostałe truskawki pokrój w plasterki, ułóż na lekko stężałym deserze, posmaruj tężejącą galaretką.
Ponownie włóż do lodówki. Deser powinien chłodzić się co najmniej 4-5h.

Smacznego  !


 Maja ♥



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz