Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 16 kwietnia 2013

Szpinakowe ślimaczki z gorgonzolą i ... pomidorami

Szpinak wciskam wszędzie, gdzie się da... kiedy mam ochotę na szybka przekąskę, korzystam z gotowego ciasta francuskiego, które jest teraz dostępne prawie w każdym sklepie.
Do ciasta francuskiego możemy dodawać dosłownie wszystko, również słodki farsz.
Dziś moja propozycja na przekąskę na bazie ciasta francuskiego, dla tych, którzy kochają szpinak i ser...
Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.







Przepis na 10-12 ślimaczków.

Składniki:   250 g gotowego ciasta francuskiego, 2 pęczki świeżego lub 500 g mrożonego szpinaku,
                  1 drobno posiekana cebula, 200 g sera gorgonzola lub niebieski lazur,
                  20 g tartego parmezanu, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, 2-3 łyżki masła,
                  ew. pomidory z puszki lub suszone pomidory.

Przygotowanie
Ciasto  francuskie rozwiń, pozostaw na pergaminie. Świeży szpinak opłucz i posiekaj, z mrożonym nie trzeba nic robić. Na maśle zeszklij cebulę i posiekany czosnek. Dodaj szpinak, podduś.
Możesz dodać również posiekane pomidory z puszki lub suszone pomidory, będzie jeszcze pyszniej. Farsz przypraw sola i pieprzem do smaku.
Gotowy farsz rozłóż równo na cieście, pokrusz ser na wierzchu. Dłuższy bok ciasta zwiń w rulon, sklejając dokładnie koniec.
Zawiń ciasto w papier i schłodź w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 C.
Wyjmij ciasto, pokrój wałek w grube plastry, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdego ślimaka posyp obficie tartym parmezanem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut.
Gotowe, szpinakowe ślimaczki możesz jeść na ciepło lub poczekać aż ostygną.
Są równie smaczne i świeże nawet drugiego dnia.

Smacznego !


                  Maja
                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz