Łączna liczba wyświetleń

piątek, 26 kwietnia 2013

Paszteciki nadziane kurkami, wędzonym boczkiem i parmezanem...



Paszteciki... uwielbiane przez wszystkich. Te wykonane w domu zdecydowanie lepsze od każdych zakupionych. Wkładamy do nich co chcemy, zawijamy i za 15-20 minut mamy ulubioną przekąskę.
Na ciepło na zimno jak kto woli. Ja miałam dla kogoś zrobić z pieczarkami, niestety zapomniałam je kupić, więc wyjęłam z zamrażalnika ostatnią porcje kurek.
Wyszło coś nowego, efekt cudowny.
Delikatne kurki na maśle za aromatem wędzonego boczku i dodatkiem parmezanu. Pycha!








Składniki:   25 dag gotowego ciasta francuskiego, 15 dag wędzonego boczku,
                  30 dag kurek świeżych lub mrożonych, 1 cebula, parmezan,
                  1 ząbek czosnku, pieprz, sól, masło, 1 jajko

Przygotowanie
Kurki oczyść. Na maśle podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek i boczek. Dodaj drobno posiekane kurki, przypraw sola i pieprzem. Ostudź farsz.
Ciasto francuskie rozłóż, pokrój w prostokąty, na każdy nałóż ostudzony farsz, posyp obficie tartym parmezanem.
Każdy prostokąt zawiń ''na zakładkę'' i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem sklejeniem do dołu.
Każdy pasztecik posmaruj z góry roztrzepanym białkiem z jajka.
Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Paszteciki można zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą na piknik. Można je również ponownie podgrzać w piekarniku w razie potrzeby.

Smacznego !

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz