Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 11 kwietnia 2013

Udka kurczaka w miodowej marynacie z ananasem, papryką i tymiankiem...


Mój sposób na udka, bardzo prosty i przede wszystkim przepyszny.
Udka potraktowane marynatą z miodu, czosnku i soku z ananasa... w towarzystwie papryki, ananasa i tymianku...
Propozycja na obiad.
Będziecie się zajadać ...






Przepis na 4 osoby.

Składniki:   4 udka kurczaka, 1 puszka ananasów, 2 czerwone papryki,
                  1 ząbek czosnku, 2 łyżki miodu naturalnego,
                  słodka papryka w proszku, proszek curry, sól, świeży tymianek

Przygotowanie
Udka kurczaka umyj, osusz. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Krążki ananasa również pokrój w kostkę, nie wylewaj soku, przyda się do marynaty.
Podgrzej w małym rondelku ok. 50 ml soku z puszki po ananasach i rozpuść w nim miód, nie gotuj. Kiedy miód się połączy z sokiem ostudź zalewę. Czosnek utrzyj w moździerzu z solą, mieszając dolewaj sok z miodem.
Gotową marynatą wysmaruj udka kurczaka. Ułóż mięso na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, oprósz słodką papryka w proszku, szczyptą curry i dodaj gałązki tymianku.
Wstaw danie do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika na około 40-50 minut. Co jakiś czas polej kurczaka pozostałym sokiem z ananasa. Paprykę i ananasa dodaj 25 minut przed końcem pieczenia.
Danie dobrze komponuje się z ryżem.

Smacznego  !

Maja ♥

2 komentarze:

  1. Dzięki kochana :) mam składniki ... miałam dzisiaj robić jak wrócę do domu kurczaka w sosie barbecue, ale robię twój przepis - marynata mnie zaintrygowała !!!
    Aż zgłodniałam :)
    buziaki i dzięki

    OdpowiedzUsuń