Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 10 marca 2013

Lasagne na szybko...

To nie jest szczególny przepis, po prostu na szybko trzeba było zrobić dużo, syto i z tego co w lodówce...
Po mroźnym spacerze na plaży, najedliśmy się jak należy... teraz tylko szarlotka, grzaniec i lenistwo popołudniowej niedzieli...






  


Składniki:   1 opakowanie lasagne, 50 dag wołowiny (mielonej), 1 cebula, 2-3 ząbki czosnki,
                  1 puszka dobrych pomidorów, 2 duże marchewki, 1 cukinia, 2-3 kulki mozzarelli, oliwa,
                  pieprz, sól, świeże oregano,
                  beszamel: 4 łyżki masła, 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, sól,
                  dodatkowo dużo żółtego sera do posypania (oczywiście ser możecie sobie darować lub dodać 
                  inny, np. niebieski pleśniowy lub kozi, co macie w lodówce).

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200°C.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj zeszklij na oliwie. Dodaj mięso, przypraw pieprzem, oregano, solą i duś chwilę. Pomidory z puszki odsącz, posiekaj dodaj do farszu. Gotowy farsz wyłącz. Marchewkę i cukinię umyj. Marchewkę obierz. Pokrój warzywa w cienkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw.
Ser mozzarella pokrój w cienkie plastry lub jak ja, rozdrobnij w blenderze.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Układaj na przemian płaty lasagne, cukinię, mozzarellę, farsz, marchewkę itd. lub jak wolisz.
Zrób beszamel: podsmaż mąkę na maśle, ale tak by się nie przyrumieniła. Zdejmij z ognia rozprowadź mlekiem, mieszając cały czas, przypraw solą i gałką muszkatołową.
Sosem polej lasagne, posyp obficie serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.

Smacznego  !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz