Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 21 marca 2013

Farfalle z łososiem, cukinią i gorgonzolą...

Proste, aromatyczne i kolorowe danie na początek wiosny... oczywiście również zdrowe. Chociaż za oknem jeszcze śnieg, mimo iż kalendarzowa się zaczęła to do prawdziwej wiosny pozostało już tylko kilka chwil ...
Proponuję Wam z tej okazji moje danie z łososiem, który łączy się ze delikatna cukinią i wyraźnym aromatem niebieskiego sera pleśniowego..

Lekkie, kolorowe i pachnące jak wiosna danie...




Składniki:   makaron farfalle, 2-3 ząbki czosnku, 20 dag łososia wędzonego na gorąco, 1 cukinia,
                 10-15 dag niebieskiego sera pleśniowego (gorgonzola, roquefort, lazur),
                 3-4 łyżki mascarpone (ew. 150-200 ml gęstej śmietany 22%), pieprz, sól, oliwa

Przygotowanie
Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i zgniecionych ząbków czosnku. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż delikatnie cukinię. Posól. Po kilku minutach dodaj mascarpone lub śmietanę oraz pokruszony ser. Mieszając, podgrzewaj krótko, aż zrobi się kremowy sos. Na koniec dodaj kawałki łososia, wymieszaj. Gotowy sos podaj z makaronem, potrawę oprósz czarnym pieprzem i posyp pokruszonym, niebieskim serem.

Smacznego  !
Maja ♥











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz