Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 12 lutego 2013

Sałatka śledziowa...



Podobną sałatkę jedliśmy u rybaka podczas zeszłych wakacji w Łebie.
Oczywiście mi nie wyszła tak pyszna, może dlatego, że w wakacje wszystko smakuje inaczej ...
Nie wiem dokładnie co w niej było, ale mniej więcej tak...







Składniki:   1/2 kg solonych filetów ze śledzia, 1 słoik papryki w occie,
                  30 dag kiszonych ogórków, 2 cebule, pieprz, natka pietruszki (ew. koperek),
                  olej

Przygotowanie
W zależności od zasolenia śledzi, namocz je w zimnej wodzie na 0,5-1h, ja czasem nie moczę ich w ogóle, wszystko zależy od smaku.
Paprykę odsącz, pokrój w kostkę, to samo zrób z ogórkami. Cebulę obierz, przetnij na pół i pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
W misce układaj przemiennie odsączone, pokrojone śledzie i warzywa. Każdą warstwę skrop olejem i octem który pozostał po papryce. Na każdą warstwę również syp pieprz i natkę.
Pozwól sałatce poleżeć przynajmniej kilka godzin w lodówce, aż  śledzie nabiorą smaku.

Smacznego !
Maja 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz