Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 10 lutego 2013

Pyszne naleśniki razowe z musem bananowo - gruszkowym...




Takie naleśniki podałam moim chłopakom na niedzielne śniadanie, byli zachwyceni. Mimo, że  nie przepadają za słodkimi śniadaniami każdy wziął dokładkę...

Z dodatkiem mąki razowej mogą nawet uchodzić za zdrowe śniadanie, jeśli zjemy jednego naleśnika z małą ilością musu, ale po co się ograniczać... ?!
Najlepiej smakują z dużym kleksem bitej śmietany!
Ja najbardziej lubię ponownie podsmażane, aż staną się chrupiące...

W końcu niedziela jest tylko raz  tygodniu...










Składniki:   100 g mąki pszennej (typ 500), 100 g mąki razowej (typ 2000),
                  2 jajka, 2 łyżki sklarowanego masła, 250 ml mleka,
                  250 ml wody mineralnej, 1 łyżka brązowego cukru, cynamon,
                  sól, masło do smażenia, olej
                  Nadzienie: 4 gruszki, 2 banany, cynamon
                  Dla łasuchów dodatkowo śmietana 36%

Przygotowanie
Mąkę, mleko i wodę ubij trzepaczką, tak żeby powstało gładkie ciasto bez grudek. Następnie dodaj jajka, 2 łyżki sklarowanego masła, cukier, szczyptę soli i cynamon. Wymieszaj składniki tak by powstało gładkie, płynne i jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstaw na min.0,5 godziny. Jeśli po tym czasie ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę wody i ponownie wymieszaj.
Przygotuj mus: obierz gruszki, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Banany obierz, pokrój w plastry. Owoce włóż do rondelka, podgrzewaj mieszając, aż rozpadną się i powstanie mus. Dopraw cynamonem.
Ubij śmietanę 36%.
Rozgrzej patelnię i smaruj masłem dodając kilka kropel oleju, żeby masło się nie przypaliło. Oczywiście dla ułatwienia możecie naleśniki smażyć tylko na oleju, ale pozbawicie je wyjątkowego aromatu.
Smaż z obu stron cienkie naleśniki, przed każdym następnym nałożeniem ciasta smaruj patelnię masłem lub olejem.
Nałóż na naleśniki owocowy mus, zawiń i podawaj z bita śmietaną oprószone cynamonem.

Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz