Sernik i makowiec w jednym...
Chciałam czegoś nowego, innego i tak wyszedł mi ten cudowny, Świąteczny sernik.
Jest prosty i bardzo aromatyczny. Dla tych, którzy nie lubią piec makowca to świetna alternatywa, a dla fanów sernika ciekawe połączenie... ♥
Polecam...
Składniki: 1,5 kg twarogu, 8 jaj, 2 szklanki cukru pudru, 1 kostka masła,
4 łyżki mąki ziemniaczanej, 10 dag maku,
2 szklanki mleka,
15 dag rodzynek,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
garść łuskanych, włoskich orzechów
Mak namocz w gorącym mleku i odstaw na ok. godzinę, po czym przelej na sitko wyłożone ściereczką i odsącz mocno odciskając.
Nagrzej piekarnik do 170°C.
Oddziel żółtka od białek, białka schłodź w lodówce. Mikserem ucieraj twaróg (nie mielony wcześniej), nie przerywając ucierania dodawaj po 1 żółtku. Następnie dodaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie. Kolejny krok to dodanie sklarowanego i ostudzonego masła. Potem dodaj mak, bakalie, skórkę z pomarańczy. Na koniec ubij pianę z białek, dodaj do masy i wymieszaj delikatnie.
Gotową masę przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej cukrem pudrem.
Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1h. Ja pod kratkę z sernikiem kładę płaską blachę lub naczynie z wodą, wtedy sernik nie opada i jest jeszcze bardziej wilgotny.
Po upływie godziny wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim sernik na 10 minut, żeby nie opadł. Potem otwórz całkiem piekarnik i trzymaj w nim sernik do ostygnięcia. Sernik najlepiej smakuje po co najmniej 12-godzinnym ''pobycie'' w lodówce.
Gotowy sernik posyp cukrem pudrem, startą skórka z pomarańczy i płatkami migdałowymi lub orzechami.
Smacznego !
Maja
2 komentarze:
super :) Ja uwielbiam sernik i makowiec :) Będę miała dwa w jednym , i to za jednym razem....
Jest naprawdę wyjątkowy... :)
Prześlij komentarz