Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 5 listopada 2012

Crumble z płatkami owsianymi, orzechami i śliwkami...


Kruszonka... większość z Nas uwielbiała w dzieciństwie skubać ją z babcinego ciasta drożdżowego... słodka, krucha ... smakowała najlepiej. Z zakupionej, w drodze ze szkoły, drożdżówki też była skubana w pierwszej kolejności, choć bez niej reszta już była niesmaczna.

Crumble to deser dla prawdziwych kruszonko-zjadaczy.
Kruszonka pod którą chowają się ulubione owoce to jeden z najpyszniejszych deserów. Podawany na gorąco z lodami, bitą śmietaną... lub gęstym jogurtem.
Oczywiście deser jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Tym razem proponuję crumble z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i śliwkami, oprószone odrobiną cynamonu i skropione sokiem z pomarańczy.
Cudownie zmieszane aromaty pod kruchą pierzynką ...

















Składniki:   50 dag śliwek węgierek, sok z 1/2 pomarańczy,
                  garść łuskanych orzechów włoskich,
                  15 dag masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
                  1 szklanka płatków owsianych
                  szczypta cynamonu, szczypta soli

Przygotowanie
Śliwki umyj, przekrój na połówki wyjmij pestki. Włóż do miski, polej sokiem z pomarańczy, dodaj orzechy i cynamon. Wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Masło posiekaj z mąką, cukrem, solą. Dodaj płatki owsiane, rękoma połącz  składniki i rozetrzyj palcami tak by powstała kruszonka. Możesz tez użyć blendera.
Do żaroodpornego naczynia lub kilku mniejszych nałóż śliwki z orzechami.
Przykryj owoce kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.
Crumble podawaj ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub kleksem gęstego jogurtu.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz