Łączna liczba wyświetleń

piątek, 5 października 2012

Suszone pomidory w oliwie z rozmarynem i czosnkiem...


Wyobraźcie sobie jak częstujecie gości suszonymi pomidorami, które zrobiliście sami...
Jest to dosyć czasochłonne, ale satysfakcja i smak na pewno Wam to wynagrodzi ...
Oczywiście pomidory z piekarnika nie są tak aromatyczne jak te, suszone na słońcu w krajach śródziemnomorskich... jednak ja jestem zachwycona ich smakiem. Po za tym przygotowując je, sami możecie zdecydować o ich smaku dodając zioła i przyprawy według własnych upodobań.
Z ususzonych pomidorów możemy zrobić mnóstwo pyszności. Możemy podać jako przekąskę np. nadziewane kozim serem, fetą lub dodać do wielu potraw z makaronem, do ryby, pizzy, sałatki...
Koniecznie spróbujcie zrobić je sami !
















Składniki:   6 kg dojrzałych pomidorów lima (podłużne) - najlepiej jeśli będą z pola, spytajcie sprzedawcy,
                  sól morska, pieprz czarny mielony,
                  kilka gałązek świeżego rozmarynu,
                  kilka ząbków czosnku,
                  oliwa extra virgin, olej z pestek winogron lub słonecznikowy

Przygotowanie
Niektórym ilość pomidorów może wydać się przesadą, ale jeśli ta produkcja ma się opłacać, piekarnik musi być ''wypchany'' nimi po brzegi. Wszystkie pomidory umyj i oderwij szypułki. Przygotuj 2 duże blachy, bo właśnie tyle miejsca zajmą pomidory. Wyłóż blachy pergaminem do pieczenia. Pomidory przekrawaj na pół wzdłuż i łyżką usuń pestki. Oczyszczone układaj ciasno obok siebie, przecięciem do góry. Oprósz wszystkie odrobiną soli morskiej oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika i susz w temperaturze 100-110°C. Piekarnik powinien być lekko uchylony, jeśli macie funkcję termoobiegu koniecznie ją włączcie. Pomidory suszy się około 5 godzin, ale już po 3 godzinach większość jest z nich gotowa, wszystko zależy od ich wielkości.
Co godzinę zamień blachy miejscami.

Wysuszone pomidory układaj w wyparzonych i suchych słoikach (3-4 słoiki 250 ml), pozostawiając ok. 2-3 cm wolnego miejsca od góry. Do każdego słoika włóż po 2 ząbki czosnku i 2 gałązki rozmarynu.
Oczywiście jeśli wolicie smak innych ziół możecie dodać bazylię lub tymianek, dla lubiących ostre potrawy polecam dodanie papryczki chili.
Oliwę z oliwek wymieszaj w stosunku 1:1 z innym olejem. Podgrzej oliwy, nie doprowadzając do wrzenia. Ma być lekko gorąca. Oliwą zalej pomidory tak, żeby nie wystawały ponad poziom oleju, ponieważ wtedy spleśnieją. Gorące słoiki zakręć dokładnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz