Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 18 września 2012

Waniliowe bułeczki z owocami...



Myślicie, że upieczenie bułeczek drożdżowych jest czasochłonne?
Przy cieście drożdżowym nie można iść na skróty, bo musi być dokładnie wyrobione i rosnąć co najmniej
30 minut, ale ja czasem wszystko skracam. Nie możemy rezygnować z tak pysznych rzeczy tylko dlatego,
że późno wróciliśmy z pracy czy też mamy mało czasu w sobotni poranek.
To mój przepis na pyszne bułeczki, które zjadamy jeszcze gorące...
Przy tym sposobie się nie napracujecie ...
A gotowe bułeczki będziecie mieli już w niecałą godzinę...









Składniki:   1/2 kg mąki pszennej, 1 szklanka (1ciepłego mleka,
                  5 dag drożdży, 1 jajko,
                  1/2 szklanki cukru,
                  1/2 szklanki oleju pestek winogron lub słonecznikowego,
                  1 laska wanilii lub cukier wanilinowy,
                  Do nadziania: śliwki, truskawki, maliny lub konfitury

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180°C. Mąkę przesiej do miski, usypując kopczyk. Zrób dołek, pokrusz w niego drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 1/3 mleka. Odstaw w ciepłe miejsce i odczekaj 5-10 minut, aż rozczyn zacznie puchnąć. Po upływie tego czasu wymieszaj delikatnie składniki, dodaj jajko, resztę mleka, olej, cukier i ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy. Po wymieszaniu wszystkich składników przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ok. 5 minut.
Teraz możesz zostawić ciasto pod przykryciem na 30 minut, ale... nie musisz. Możesz od razu przygotować bułeczki do pieczenia.
Z gotowego ciasta uformuj wałek, odkrawaj po kawałku formując w dłoni placki. Na każdy nakładaj połówki śliwek lub inne owoce bądź konfitury. Sklej brzegi i układaj bułeczki łączeniem w dół w formie wyścielonej pergaminem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
Szybko prawda?!

Smacznego !
                 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz