Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 2 sierpnia 2012

Zupa z kurek i ziemniaków z rozmarynem...

Kurki najlepsze są duszone na maśle prosto z patelni, wtedy w pełni możemy nacieszyć nasze podniebienie ich aromatem ...
Oczywiście każdy również lubi jajecznicę z kurkami lub delikatną zupę.
Uwielbiam krem z kurek z grzankami i parmezanem, ale dziś chciałam zrobić inną zupę. Taki lekki bulion z kurkami i ziemniakami z aromatem rozmarynu. Może rozmaryn ma przewagę nad grzybami w tej zupie, ale jestem bardzo zadowolona z końcowego efektu. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje mój sposób na zupę z kurek ...
















Przepis na 2 porcje


Składniki:   1 szklanka kurek (lub więcej w/g uznania),
                  młoda włoszczyzna : 2 marchewki, 1 seler, 1 por, 1 pietruszka,
                  3 małe ziemniaki, 1 ząbek czosnku,
                  1-2 gałązki rozmarynu, sól, pieprz,
                  gęsta śmietana 22% (lub inna śmietana do zup),
                  1 łyżka masła,
                  natka pietruszki do posypania

Przygotowanie
Kurki dokładnie oczyść - patrz TUTAJ. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i ziemniaki pokrój w cienkie plastry. W dużym garnku zagotuj ok.1 litr wody. Do wrzącej wody wrzuć warzywa. Lekko posól, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku oraz rozmaryn. Bulion gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie rozgrzej patelnię i na 1 łyżce masła podduś kurki. Nie dłużej niż 1-2 minuty, żeby delikatnie wydobyć z nich aromat. Kiedy warzywa w zupie będa już ugotowane, wyjmij z zupy seler, por i pietruszkę i dodaj podduszone kurki. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj ok. 3-4 minuty.
Podawaj ze śmietaną i natką pietruszki.

Smacznego !







                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz