Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 4 września 2012

Sernik z malinami na kakaowym spodzie...


Na przecudowne popołudnia późnego lata ...
Bardzo prosty przepis na sernik, mój stary, wypróbowany...
Nowy jest spód i maliny, które dodałam...  są jeszcze w sprzedaży więc zapraszam do pieczenia...










Składniki:   75 dag twarogu tłustego,
                  4 jajka, 1 szklanka cukru pudru,
                  1/2 kostki masła, 100 g śmietany 18-22%, 
                  1 torebka budyniu malinowego lub 2 łyżki maki ziemniaczanej,
                  2 szklanki malin
      Spód:   150 g kakaowych ciastek np. Petit-Beurre, 3 łyżki masła



Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 C. Ciasteczka razem z masłem zmiksuj w blenderze. Tak przygotowana masę wyłóż na dno, wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm. Dociśnij i wyrównaj.
Twaróg zmiel 1-3 krotnie.* Przygotowany twaróg utrzyj mikserem wraz z cukrem pudrem, następnie dodawaj kolejno po jednym jajku, nadal miksując. Dodaj do masy budyń lub mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i śmietanę. Na koniec dodaj sklarowane, ostudzone masło i dokładnie wymieszaj mikserem.
Gotową masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj. Na wierzch wysyp równomiernie maliny.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw sernik na 10 minut w otwartym i wyłączonym piekarniku.
Ostudzony sernik posyp cukrem pudrem.
Najlepszy będzie jeśli schłodzisz go w lodówce, a idealny na drugi dzień..., ale po co czekać?!
Jeśli nie liczysz kalorii, podaj z bita śmietaną... lub ulubionymi lodami.

Smacznego !

* W zależności od upodobań co do konsystencji sernika, wybieracie ilość mielenia, możecie również kupić już gotowy, zmielony twaróg śmietankowy na serniki. Ja używam zwykłego, tłustego twarogu (kupowanego na kilogramy) i czasem nie mielę go w ogóle tylko rozdrabniam mikserem, wtedy sernik jest taki jaki robiły nasze babcie, zwarty i gesty. Jeśli wolicie jednak żeby był bardziej puszysty, piankowy i lekki możecie użyć już gotowego, mielonego twarogu śmietankowego.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz