Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Lody z leśnych owoców...



Te lody wyszły mi chyba najlepiej, choć na początku żałowałam, że podczas eksperymentowania, zamiast mleka skondensowanego niesłodzonego dodałam te słodzone...
Wydawały mi się za słodkie, ale po wyjęciu z zamrażalnika okazało się, że są po wprost idealne...♥ 
Po za cudownym smakiem, mają kremową konsystencję, są miękkie i łatwo można je uformować od razu po wyjęciu z zamrażarki.
Ponadto są bardzo proste w przygotowaniu.
Jeśli chcecie możecie dodać mleko niesłodzone (mniej kalorii), ale po co?!
Przecież lody jemy właśnie dlatego, że są słodkie ..., uwierzcie mi te są przepyszne ...

Więcej moich przepisów na pyszne lody TUTAJ









Składniki:   1 puszka (400g) zagęszczonego słodzonego mleka  8%
                  lub 400 g zagęszczonego niesłodzonego mleka 7,5%,
                  400 g śmietany 36 % do deserów, najlepsza jak tutaj,
                  po 1 szklance owoców leśnych ( jeżyny, maliny, poziomki),
                  1/2 szklanki cukru pudru (jeśli wybierasz mleko niesłodzone)

Przygotowanie
Owoce opłucz pod bieżącą wodą delikatnie i odsącz.
Włóż je do garnka i wstaw na wolny ogień. Mieszając podgrzewaj owoce tak by puściły sok i zmiękły, ale nie gotuj, żeby nie straciły aromatu. Podgrzane owoce przetrzyj przez sito do miski.
Resztek owoców nie wyrzucaj, możesz zrobić z nich kisiel domowy lub zamrozić jako dodatek do szarlotki lub innego ciasta.
Do przecieru owocowego dodaj cukier puder, jeśli dajesz mleko niesłodzone.
Dodaj teraz śmietanę i dokładnie wymieszaj trzepaczką kuchenną lub mikserem.
Na koniec dodaj mleko słodzone lub niesłodzone i ponownie wymieszaj.
Lody przełóż do pojemnika lub foremek i wstaw do zamrażalnika.
Uwaga! Tych lodów nie trzeba mieszać w trakcie zamrażania, jak w moich innych przepisach, a i tak wychodzą świetne.
Pamiętajcie też, że lody owocowe można robić również z mrożonych owoców.

Smacznego !






                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz