Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 17 lipca 2012

Łosoś w marynacie z limonki i chili...


Ryby to moja słaba strona, ponieważ rzadko królują na naszym stole... ale staram się to zmienić.
Na pewno nie lubię się przy nich napracować, więc podaję Wam mój łatwy i bardzo aromatyczny sposób na łososia ...




Przepis na 2 porcje.










Składniki:   1/2 kg  fileta z łososia,
                  1 limonka, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili,
                  sól morska

Przygotowanie
Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj marynatę: otrzyj skórkę z limonki na tarce, zetrzyj czosnek a chili pokrój w cienkie paseczki. Wszystkie składniki wrzuć do moździerza, dodaj sól i sok wyciśnięty z limonki. Utrzyj wszystko dokładnie, żeby wydobyć aromat. Powstałą marynatą natrzyj rybę.
Dobrze jak łosoś poleży sobie w przyprawach 1-2 godz., najlepiej w lodówce, wtedy przejdzie dokładnie ich aromatem. Jednak jeśli nie macie czasu niech to będzie choć 15 minut.
Tak przygotowanego łososia zapiekam w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180-200°C około 10-15 minut, bez dodatku tłuszczu. Innym sposobem może być usmażenie ryby po prostu na patelni, na oliwie lub jej grillowanie. Wcześniej jednak osuszcie łososia papierowym ręcznikiem z nadmiaru  marynaty, bo będzie pryskać!
Rybę można również ugotować na parze.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz