Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 12 lipca 2012

Małosolne z lekkim aromatem papryki...

Znudziły Wam się tradycyjne małosolne...?! Mało prawdopodobne ... , ale jeśli chcecie spróbować ich w innym wydaniu polecam swój nowy przepis.
Do pomysłu zainspirował mnie Kaszubski sposób na ogórki w zalewie octowej.
Małosolne z papryką ...
Spróbowałam kilka dni temu i robię je już 3 raz..., wczoraj poszłam dalej dodając świeżą papryczkę chili... Wersja dla tych, którzy lubią na ostro. Ja nie do końca, ale chciałam spróbować, są niezłe...


TUTAJ  tradycyjny przepis na małosolne.








Składniki:   1 kg ogórków gruntowych,
                  1 zestaw do kiszenia (czyli koper, liść chrzanu, korzeń chrzanu, czosnek),
                  2 czerwone papryki,
                  1 litr wody, 1,5 łyżki soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej)

Naczynie:   najlepszy jest gliniany garnek, ale równie dobrze może być duży słój, głęboka, wąska miska    
                  lub wiaderko z tworzywa sztucznego.

Przygotowanie
Ogórki dokładnie umyć. Koperek, chrzan i liść również. W naczyniu ułożyć na dnie połowę kopru, połowę czosnku, chrzan i liść.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
Następnie układamy ciasno ogórki, na przemian z papryką, wciskając na siłę. Na wierzch kładziemy resztę koperku i czosnku.
Wodę gotujemy, mieszamy z solą dokładnie do rozpuszczenia. Słonym wrzątkiem zalewamy ogórki. Przykrywamy  talerzykiem i dociskamy dużym kamieniem (ew. słoikiem z wodą). Musimy ogórki obciążyć żeby się ukisiły.
Ogórki są gotowe po ok. 12-24h, zależy jak kto lubi.
Uwaga! Papryki nie wyrzucajcie, świetnie się nadaje do sałatek.

Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz