Łączna liczba wyświetleń

środa, 11 lipca 2012

Lody z mango z limonkowym orzeźwieniem...


Wracając w upalne południe ze sklepu, myślałam tylko o lodach. Jednocześnie chciałam zrobić coś wyjątkowego z dojrzałych owoców mango, które niosłam w siatce...
...lody z mango pomyślałam ...

Pyszne lody mango jedliśmy na wakacjach w Łebie w cukierni B&M Wenta, mają cudowne wyroby.

W moim przepisie słodycz dojrzałego mango złamałam lekkim aromatem limonki, dzięki temu lody są bardziej orzeźwiające









Składniki:   2 dojrzałe owoce mango,
                  skórka otarta z 1 limonki,
                  sok z 1/2 limonki,
                  250 ml śmietanki 36%,  
                  200 ml dobrego jogurtu (najlepiej typu greckiego 10% tłuszczu),  
                  15 dag cukru pudru,
                  2 białka jajek, 2 łyżki cukru pudru,
                          
Przygotowanie
Mango obierz ze skórki, wykrój pestkę. Owoce zmiksuj w blenderze lub (ja tak robię) przetrzyj przez sitko, żeby uzyskać delikatny mus. Dodaj cukier puder, skórkę i sok z limonki. Wymieszaj.
Z białek i 2 łyżek cukru pudru ubij sztywną pianę.
W naczyniu wymieszaj dokładnie jogurt z śmietanką, dodaj nie przerywając mieszania mus owocowy, a na końcu delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
Masę lodową wlej do pojemnika lub foremek na lody. Lody włóż do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Jeśli masz czas, przynajmniej raz na godzinę przemieszaj lody, by nie powstały kryształki lodu. Ten zabieg może zniechęcić do zrobienia domowych lodów, więc kto czasu nie ma, niech to zdanie pominie.
Lody domowe potrzebują więcej czasu na rozmrożenie niż te kupne, pamiętaj więc o wcześniejszym wyjęciu ich z zamrażalnika.

Smacznego !




            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz