Łączna liczba wyświetleń

piątek, 6 lipca 2012

Lody jagodowe z nutą cytrynową...

Może ciężko w to uwierzyć, ale pamiętam jakby to było dziś... Kiedy miałam 4-7 lat spędzaliśmy coroczne  wakacje w Przywidzu... i nadal mam w ustach smak cudownie pysznych jagodzianek i jagodowych  lodów... ,  którymi się tam zajadaliśmy.
Postanowiłam przypomnieć sobie ten aromat... Oczywiście nie uzyskam  w 100% tego z mojego szczęśliwego dzieciństwa... ale mam choć jego namiastkę...

Przepis na dietetyczne lody bowiem na bazie jogurtu.
Domowe lody to prosta sprawa, jeśli ma się dobry przepis... trzeba też pamiętać o ''tłustej'' bazie, wtedy lody są najsmaczniejsze...
I wcale nie trzeba mieć maszyny do lodów, żeby zajadać się własnymi, najpyszniejszymi lodami... 

Zachęcam Was do eksperymentowania z tym deserem, bez którego nie przeżylibyśmy żadnego lata ...



Przepis na ok. 500 ml lodów










Składniki:    2 szklanki jagód ,  
                  200 ml dobrego jogurtu (najlepiej typu greckiego 10% tłuszczu),  
                  100 ml śmietanki 36%,  20 dag cukru,
                  2 białka jajek, 2 łyżki cukru pudru,
                  skórka otarta z 1/2 cytryny                

Przygotowanie
Jagody umyj. Wsyp do garnka, zasyp cukrem i dodaj skórkę cytrynową. Podgrzej i mieszając gotuj na małym ogniu 2-3 minuty, aż jagody się rozgotują a cukier rozpuści. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę wymieszaj z jogurtem i śmietanką. Z białek i  z cukru pudru ubij sztywną pianę. Ubite białka dodaj do masy jogurtowej, wymieszaj dokładnie i wlej do pojemnika lub foremek na lody. Lody włóż do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Jeśli masz czas, przynajmniej raz na godzinę przemieszaj lody, by nie powstały kryształki lodu. Ten zabieg może zniechęcić do zrobienia domowych lodów, więc kto czasu nie ma, niech to zdanie pominie.
Lody domowe potrzebują więcej czasu na rozmrożenie niż te kupne, pamiętaj więc o wcześniejszym wyjęciu ich z zamrażalnika.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz