Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 31 lipca 2012

Konfitura z moreli i pomarańczy...

Konfiturę morelową robię każdego roku... Jest bardzo aromatyczna, używam jej do tortów i ciast, ale też do naleśników lub ciasteczek do popołudniowej herbaty ...
Jest jedną z najprostszych konfitur do zrobienia.
W tym roku zrobiłam ją na dwa nowe sposoby, z wanilią i z pomarańczą. Z wanilią, ponieważ dzięki szczodrości Ani mam jej dużo, więc z nią eksperymentuję.
Z pomarańczą...  ponieważ w statystykach mojego bloga widziałam, że ktoś takiej poszukiwał i tym samym podsunął mi pomysł ...
Jakie morele są najlepsze na konfitury? Ja uważam, że te krajowe. Wiadomo im krótszy transport tym lepsza jakość owoców, bo mogą dłużej dojrzewać na drzewie. Jeśli kupicie morele niezbyt dojrzałe, możecie poczekać i  trzymać je w słonecznym miejscu w domu aż się wygrzeją.
Jednak nie za mocno, ponieważ morele tracą ilość pektyny wraz z dojrzewaniem.

Do konfitury z moreli dodać można wiele aromatów. Może być to, jak u mnie, wanilia czy skórka z pomarańczy, ale również goździki, cynamon, kardamon, imbir, płatki róży lub migdały. Ponadto, jeśli chcecie znaleźć własny sposób na smak, możecie dodać również inne owoce, np. brzoskwinie, maliny, czereśnie, czerwoną porzeczkę, truskawki czy nawet rabarbar.
Do konfitur lub dżemu starajcie się nie dodawać cukrów żelujących czy innych specyfików, jeśli już, niech będzie to po prostu pektyna. Można również dodać sok z cytryny, który także zagęści konfiturę, dodatkowo owoce dzięki temu zachowają  piękny kolor. Czasem do gotowania wkładam  po prostu plastry cytryny, które potem wyjmuję.
Zachęcam do eksperymentowania.

Przepis na 2 słoiki ok.250 ml












Składniki:   1 kg dojrzałych moreli, 1 pomarańcza,
                  30-50 dag cukru, w zależności od słodyczy moreli

Przygotowanie
Morele umyj, osusz. Wyjmij pestki i pokrój na ćwiartki. Pomarańczę umyj dokładnie, zetrzyj z niej skórkę, następnie wyciśnij sok z połówki.
W rondlu wymieszaj morele, skórkę i sok z połowy pomarańczy oraz cukier. Wstaw na wolny gaz, i smaż mieszając bardzo często żeby konfitura nie przywarła. Kiedy nabierze pięknego koloru a cukier się cały rozpuści. Zrób próbę gęstości, łyżeczką nałóż odrobinę konfitury na talerzyk, jeśli po ostygnięciu nie będzie odpowiednio  gęsta, dodaj odrobinę soku z cytryny.
Gorącą konfiturę nałóż do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Jak wyparzyć słoiki -opis TUTAJ.
Słoiki zakręć dokładnie i postaw dnem do góry na 5 minut. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymaj w lodówce.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz