Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 23 lipca 2012

Jogurtowe knedle z morelami...


Przepisów na knedle jest mnóstwo.
Moja babcia robiła tylko z ziemniaków i mąki, nawet nie dodawała jajek.
Na pożółkłych kartkach z przepisami, z szuflady Mamy, znalazłam też przepisy z twarogiem.
Ja chciałam jednak spróbować czegoś innego, mojego. Pomyślałam, że jogurt nadałby ciastu delikatności i nie myliłam się.
Do ciasta dodaje również mąkę ziemniaczaną co zapobiega rozpadaniu się knedli podczas gotowania.

Oczywiście co do nadzienia to najpyszniejsze knedle są z truskawkami i śliwkami (takie pamiętamy z dzieciństwa)..., ale knedle z morelami to jest dopiero poezja smaku ...

Polecam Wam ten smak, ale oczywiście możecie w knedlach zakleić inne owoce, wiśnie i czereśnie (oczywiście wydrylowane), śliwki, truskawki, maliny, jagody, i tak dalej ...














Składniki:   1/2 kg ziemniaków (mogą być młode),
                  ok. 30 dag mąki pszennej (najlepiej typ 650),
                  1 łyżka maki ziemniaczanej,
                  3 łyżki gęstego jogurtu,
                  1 jajko, sól,
                  1/2 kg moreli,
                  Do podania: brązowy cukier, cynamon, tłusty jogurt lub śmietana

Przygotowanie
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmiel w maszynce, przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem (ja tłukę). 
W dużej misce połącz składniki na ciasto: ziemniaki, mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, 3 łyżki jogurtu, sól. Ciasto najwygodniej wyrabia się na stolnicy oprószonej mąką. 
Jeśli  mocno będzie kleiło się do rąk dodaj odrobinę mąki i ponownie wyrób. Ciasto powinno być miękkie i delikatne.
Morele umyj, przekrój na połówki. 
Z ciasta uformuj gruby wałek. Odkrawaj kawałki ciasta i formuj z nich okrągłe placki. Na każdy placek połóż połówkę moreli zamoczoną w cukrze i sklej placek formując w dłoni kulkę. 
Knedle, delikatnie i pojedynczo wkładaj do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, w zależności od grubości ciasta.
Knedle podaj ze śmietaną lub jogurtem, posyp brązowym cukrem i cynamonem.

Smacznego !





2 komentarze: