Łączna liczba wyświetleń

środa, 11 lipca 2012

Clafoutis z jagodami i truskawkami...

Deser, którym będziecie się zajadać często... Pracy przy nim mało, a satysfakcji i smaku mnóstwo ...
Clafoutis to francuski deser, w którym w oryginale czereśnie zapieka się w cieście naleśnikowym. 
Deser ma lekką konsystencje budyniu, trochę ciasta naleśnikowego...
Jest pyszny na ciepło, np. z lodami, ale możecie również poczekać aż ostygnie ...
Pasuje do niego większość owoców: jagody, czereśnie, wiśnie, truskawki, porzeczki, maliny, morele, śliwki,  ale też rabarbar.

Clafoutis możecie przygotować bez względu na porę roku, nadają się do niego również owoce prosto z zamrażarki.
Jeśli jedzony na ciepło rozpada się Wam to nie przejmujcie się, dopiero po ostudzeniu jest bardziej zwarty.









Składniki:   50 dag owoców (po 25 dag jagód i truskawek), 3 łyżki brązowego cukru,
                  3 jajka, 5 dag mąki kukurydzianej, 250 ml śmietanki 36%,
                  100 ml mleka, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1-2 szczypty kurkumy,
                  1 łyżka masła (do wysmarowania formy), cukier puder do posypania gotowego ciasta

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200°C. Owoce umyj, większe truskawki możesz przekroić na pół.
Żaroodporne naczynie o pojemności ok. 1 litra wysmaruj masłem. Wsyp do niego owoce i posyp 1 łyżką brązowego cukru. Oddziel białka od żółtek, z białek ubij sztywna pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały brązowy cukier. Nie przerywając ubijania, do piany z białek dodaj kolejno żółtka, cukier waniliowy, mąkę, kurkumę, mleko i śmietankę. Wymieszaj dokładnie, gotowym ciastem zalej owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30-35 minut. Przed końcem pieczenia sprawdź ciasto metodą suchego patyczka ( ja używam tych do szaszłyków), jeśli patyczek będzie suchy ciasto jest gotowe. Jeśli będzie ciasto zbyt mokre, piecz jeszcze kilka minut.
Gotowe ciasto posyp obficie cukrem pudrem.
Ciasto podaj prosto z piekarnika lub poczekaj do całkowitego ostudzenia.
Pyszne jest z lodami, np. śmietankowymi lub waniliowymi ...

Smacznego !
              



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz