Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 21 czerwca 2012

Tarta z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką...

Uwielbiam rabarbar, a w połączeniu z truskawkami, otulony słodkim ciastem kruchej tarty jest dla mnie czymś przepysznym ...

Na to ciasto czekam zawsze z utęsknieniem, w długie zimowe wieczory...
Oczywiście zawsze mrożę trochę rabarbaru i truskawek, żeby zrobić tą tartę choć dwa razy poza sezonem...

Robiąc ciasto na tartę stosuję proporcje: 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 masła i 1 cukru.
Zawsze wychodzi pyszne, chrupiące i delikatne.

Rabarbar, który przez jakiś czas był zapomniany, wraca na nasze stoły i rozsmakowuje w sobie coraz więcej osób. Już coraz rzadziej kojarzy nam się z kwaśnym kompotem.
Jest pyszny solo, ale też w parach z innymi owocami. Jego aromat nie ginie nawet w połączeniu z truskawką, morelą czy (ostatnio w mojej kuchni) płatkami dzikiej róży. Jest idealny do deserów, soków, konfitur czy musu. Co więcej, zawiera dużo witaminy A, C, E, kwas foliowy, magnez, wapń. Działa oczyszczająco na organizm. Ostatnio odkryto również, że rabarbar ma właściwości antynowotworowe. Głównie tyczy sie to rabarbaru pieczonego minimum 20 minut, w tym czasie wzrasta stężenie polifenoli - związków niszczących komórki rakowe.

Jaki rabarbar wybrać?  Łodygi powinny być cienkie, im bardziej czerwone tym słodsze. Nie powinny być uszkodzone i wyschnięte.
Warto znaleźć własny sposób na to warzywo. Jest, jak widać, zdrowe i bardzo pyszne.


















Składniki:   Ciasto:         30 dag mąki, 20 dag miękkiego masła, 10 dag cukru, szczypta soli
                  Nadzienie:   40 dag rabarbaru, 30-40 dag truskawek, cukier, cukier waniliowy
                  Kruszonka:  10 dag masła,  3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki,
                                     7,5 dag płatków migdałowych,
                                     ew. 3-5 białek do ubicia piany pod kruszonkę

Przygotowanie
Zrób ciasto: masło posiekaj z mąką, dodaj cukier i sól, szybko zagnieć. Kruche powinno wyrabiać się krótko. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Rabarbar umyj, nie obieraj, pokrój drobno. Truskawki oczyść, umyj, przekrój na pół. Owoce wymieszaj i oprósz cukrem. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, wyłóż nim formę na tartę. Widelcem nakłuj spód tarty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut, na środkowy poziom. Przygotuj kruszonkę: połącz masło, cukier, mąkę i płatki migdałowe, rozcierając palcami tak żeby powstała kruszonka. Jeśli chcesz dodać tarcie wilgoci i delikatności, ubij pianę z 3-5 białek. Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, ułóż na nim owoce, ew. pianę z białek i posyp kruszonką.
Wstaw ponownie do piekarnika na około 30 minut.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz