Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 czerwca 2012

Pizza ze szparagami, chorizo i niebieskim serem pleśniowym...

Uwielbiam pizzę ... ♥
W domu robię ją średnio raz w tygodniu.
Za każdym razem wychodzi inna i coraz pyszniejsza. Kładłam już na nią prawie wszystko.
Ostatnio nawet szparagi.
Przepis na ciasto bardzo łatwy i zawsze wychodzi. Szczególnie jak zrobicie je kilka razy, wtedy dojdziecie do wprawy i będziecie wiedzieli czego dodać mnie lub więcej.

Ostatnio zaczęłam dodawać do przepisu mąkę kukurydziana, dzięki temu ciasto jest bardziej delikatne, słodkie i chrupiące.

Pamiętajcie, że do ciasta możecie dodać również ulubione przyprawy, np. tymianek, szałwię, oregano.

Przepis na 1-2 pizze.








Składniki:   Ciasto:   20 dag maki pszennej, 10 dag maki kukurydzianej,
                               4 łyżki oliwy, 3 dag drożdży, ok. 200 ml wody,
                               1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli,
                               mąka kukurydziana do podsypywania
                  Farsz:    1 pęczek szparagów, 10-15 dag chorizo,
                               1 kulka sera mozzarella, 10-15 dag niebieskiego sera pleśniowego,
                               sos pomidorowy (lub ketchup, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki),
                               sól, pieprz, oregano

Przygotowanie
Podgrzej lekko wodę. Zrób rozczyn z drożdży, 2 łyżeczek mąki, łyżeczki cukru i połowy wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Obie mąki przesiej do miski, dodaj sól (ew. przyprawy), dokładnie wymieszaj. Usyp z mąki kopczyk, zrób wgłębienie i wlej  rozczyn. Wymieszaj dokładnie z mąką. Następnie dodaj oliwę i resztę wody, wymieszaj. Przełóż ciasto na oprószoną kukurydzianą mąką stolnicę, wyrabiaj na gładkie, elastyczne ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, możesz dodać odrobinę oliwy.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przykryj ściereczką.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze przez chwilę, dodając mąki kukurydzianej  jeśli będzie zbyt mokre. Z ciasta uformuj 1-2 pizze, o grubości ok. 0,5-1 cm. Możesz również ciasto wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę o dowolnym kształcie.

Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, następnie ułóż pokrojone w plastry chorizo. Na wierzch ułóż wcześniej podgotowane szparagi, pokrojony w plastry niebieski ser i mozzarellę. Przypraw pieprzem i oregano. Wstaw pizzę do piekarnika. Ja piekę na środkowym poziomie ok. 15-20 minut w zależności od grubości ciasta. Po upieczeniu posyp pizzę pokruszonym niebieskim serem pleśniowym.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz