Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Penne ze szparagami i pomidorkami koktailowymi...

Sezon na szparagi powoli się kończy, a ja mam ciągle niedosyt ...
Dziś podaję Wam kolejny przepis na szybkie danie z tym pysznym warzywem.
Szparagi, pomidorki, czosnek i tymianek... więcej nie potrzeba by stworzyć aromatyczny obiad lub ciepły posiłek na kolację.











Składniki:   1 pęczek szparagów, kilka pomidorków koktailowych
                  2-3 ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego tymianku (ew.suszony),
                  40 dag makaronu penne, 10 dag sera ( niebieski pleśniowy, parmezan, ser kozi)
                  oliwa, sól, kolorowy pieprz

Przygotowanie
Makaron ugotuj w/g przepisu na opakowaniu. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj szparagi: odłam lub odetnij zdrewniałe końcówki, umyj i gotuj 1-2 minuty w osolonym wrzątku, odcedź. Do żaroodpornego naczynia wlej 3-4 łyżki oliwy. Wrzuć odcedzone, podgotowane szparagi. Dodaj całe pomidorki i pokrojony w plasterki czosnek, wymieszaj delikatnie. Przypraw sola, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Wyjmij warzywa z piekarnika, wymieszaj z makaronem, posyp serem.

Jeśli chcesz, możesz to danie zrobić w formie zapiekanki, wystarczy jak po wymieszaniu z makaronem i serem wstawisz je ponownie do piekarnika na ok. 5-10 minut.

Smacznego !





                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz