Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 czerwca 2012

Orientalny mus z truskawek...

Nasze rodzime truskawki są najlepsze na surowo ...
Kiedy już najemy się ich do syta prosto z kobiałki, warto użyć je do robienia deserów i ciast...
Dziś przepis na pyszny, delikatny mus z nutką orientu...
Wprawdzie jest dosyć kaloryczny, ale czy nie o to właśnie chodzi w deserach ...

Ten deser nie sprawi nikomu trudności, a smak na długo pozostanie w ustach...

Przepis dla 4 osób




foto: Maja Bryning-Mazgaj
foto: Maja Bryning-Mazgaj
foto: Maja Bryning-Mazgaj
foto: Maja Bryning-Mazgaj
foto: Maja Bryning-Mazgaj


foto: Maja Bryning-Mazgaj

foto: Maja Bryning-Mazgaj





Składniki:   500 g truskawek, 2 łyżki żelatyny, 125 g serka mascarpone,  
                  1/3 szklanki cukru pudru, 10 goździków, 1/4 łyżeczki cynamonu,
                  5 łyżek wody, 5 łyżek soku z pomarańczy
                  Do przybrania: 100 ml śmietany 30-36 %, kilka truskawek

Przygotowanie
Żelatynę wymieszaj w rondelku z wodą, sokiem z pomarańczy i przyprawami. Odstaw na 15 minut. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój i zmiksuj. Namoczoną żelatynę zagotuj i ostudź. Goździki wyjmij. Truskawki połącz z cukrem, serkiem mascarpone i żelatyną, wymieszaj dokładnie. Rozlej do 4 naczyń. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, truskawkami, zmiksowanymi truskawkami lub po prostu listkiem melisy.

Smacznego !




1 komentarz: