Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 3 czerwca 2012

Migdałowe crumble z rabarbarem...

Kruszonka na cieście zawsze smakuje najlepiej. Słodka, chrupiąca... Będąc dzieckiem skubałam ją z ciasta drożdżowego ... ♥
Jeśli także ją uwielbiacie ten deser jest dla Was. Crumble, kruszonka z owocami, idealna na ciepło z dodatkiem waniliowych lodów lub bitą śmietaną ...
Kwaśny smak rabarbaru, słodka, migdałowa kruszonka i zimne lody waniliowe ... połączenie znakomite ...♥

Do tego przepisu możecie użyć również truskawek, a pod koniec lata śliwek lub jabłek, bądź innych ulubionych owoców.













Składniki:   50 dag rabarbaru, 1/4 szklanki cukru brązowego,
                 10 dag masła, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki,
                 7,5 dag płatków migdałowych, laska wanilii lub cukier wanilinowy,
                 1/2 łyżeczki soli, masło do formy,
                 lody waniliowe

Przygotowanie
Rabarbar umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z brązowym cukrem, odstaw. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Masło posiekaj z mąką, cukrem, solą. Dodaj ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy, wymieszaj składniki, rozcierając palcami tak żeby powstała kruszonka. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim wcześniej odsączony rabarbar. Posyp połową płatków migdałowych, kruszonką i na wierzch znów płatkami migdałowym. Crumble piecz na środkowym poziomie piekarnika ok. 20-25 minut. Owoce muszą być miękkie a kruszonka zrumieniona.
Podawaj ciepłe, konieczne z lodami waniliowymi.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz