Łączna liczba wyświetleń

sobota, 9 czerwca 2012

Farfalle z kurczakiem, szparagami i chorizo...

Kolejny przepis na danie ze szparagami...
Przygotowałam je na obiad dla moich mężczyzn... i nawet najmłodszemu smakowało, choć szparagów nie lubi. Pewnie dlatego że było tam mięso...
Pyszne połączenie chorizo z delikatnym kurczakiem i szparagami... Oczywiście nie mogło zabraknąć niebieskiego sera pleśniowego, który cudownie podkreśla smak tego dania ...

Chorizo jest dobrym dodatkiem do dań z mięsem, ponieważ jest bardzo aromatyczne i nadaje mu wyjątkowy smak, używam np. do pieczenia kurczaka.
Ale nie tylko. Jest idealne do jajecznicy lub omleta.



Zrobienie tego dania nie zajmie Wam dużo czasu, a smak... poezja.

Przepis na 2-4 porcje.














Składniki:   40 dag makaronu farfalle,
                  1 pęczek szparagów, 30 dag piersi kurczaka,
                  10 dag chorizo,
                  100 ml śmietanki 18-22%,
                  100 g niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola, Lazur)
                   sól, pieprz
                 

Przygotowanie
Ugotuj makaron w/g przepisu na opakowaniu. Przygotuj szparagi: umyj, odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki, podgotuj ok. 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie, odcedź. Chorizo pokrój w plasterki. Pierś umyj, pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż chorizo, dodaj kurczaka, dopraw solą. Po 2-3 minutach kurczak powinien się usmażyć i przejść aromatem chorizo. Dodaj szparagi. Duś chwilę, potrząsając delikatnie patelnią. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj, podgrzewaj do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj pieprz i sól. Sos podaj z ciepłym makaronem. Posyp dużą ilością pokruszonego, niebieskiego sera ( lub parmezanu ).

Smacznego !




4 komentarze:

  1. Od dawna chciałem spróbować szparagów. Idę dziś na zakupy. Mam nadzieję, że uda mi się kupić te składniki. Ewentualnie zastąpie innymi co zapewne wpłynie na smak. Boję się, że tej kiełbasy mogę nie dostać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpowiem, że ostatnio ta kiełbasa, nawet dobra, pojawiła się w bardzo popularnym sklepie... o którym wszyscy wiemy... Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko już mam, kiełbasę kupiłem szeroką, choć widzę na zdjęciach u Ciebie zwykłą. Ale nic to, pokroję. Jutro po pracy pichcę obiad :) Jak wyjdzie coś z tego, pewnie zamieszczę niebawem na swoim blogu.

    OdpowiedzUsuń