Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 24 maja 2012

Placuszki jogurtowe z truskawkami i rabarbarem...

Połączenie truskawek z rabarbarem to poezja smaku ... ♥   Jeśli dodamy do tego nutkę wanilii smak jest cudowny.
Zazwyczaj tego połączenia używam do robienia pysznej tarty, ale dziś dodałam te owoce do lekkich, jogurtowych placków.
Przepis na te placki dostałam lata temu od mojej cioci, zamiast jogurtu (najlepiej domowego), możecie dodać maślankę, mleko acidofilne, kefir lub zwykłe mleko, to co macie pod ręką. Oczywiście z jogurtem są najdelikatniejsze...

Jeśli chcecie możecie nie dawać żadnych owoców lub takie jakie macie pod ręką: truskawki, banan, jabłko, gruszka, jagody, itd...















Składniki:    2 szklanki jogurtu naturalnego ( lub maślanka, kefir),
                  2 jajka, 1/4 szklanki cukru,
                  2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól,
                  2-3 łodygi rabarbaru, kilka truskawek,
                  olej do pieczenia

Przygotowanie
Rabarbar umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Truskawki tak samo. Owoce wymieszaj z 3-4 łyżkami cukru i z ziarenkami z 1/2 laski wanilii lub z cukrem wanilinowym.
Odstaw żeby owoce puściły sok. W tym czasie zrób ciasto. Jogurt roztrzep z jajkami i resztą cukru. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj dokładnie ciasto. Owoce odsącz na sitku i dodaj do ciasta. Wymieszaj ponownie. Placuszki piecz na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz