Łączna liczba wyświetleń

piątek, 11 maja 2012

Ogórkowa ze świeżych ogórków...

Musicie tą zupę spróbować!

Nawet w upalny dzień lubię zjeść ciepła zupę. Wieczorem, po całym dniu na świeżym powietrzu smakuje mi najbardziej.
Mimo iż w takie dni najlepiej sprawdza się chłodnik, mam swoje przyzwyczajenia ...
Robi się ją bardzo szybko, a świeży, prawdziwie wiosenny smak tej zupy Was zaskoczy.
Minimalna ilość składników i maksimum smaku... to lubię najbardziej ...

Nie zapomnijcie do tego schrupać kilku rzodkiewek, idealnie pasują.

Jeśli wolicie coś bardziej treściwego, do zupy razem z ogórkami dodajcie pokrojone drobno młode ziemniaki. Będzie bardziej syta.












Składniki:   3 ogórki szklarniowe, 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki),
                  1/2 szklanki gęstej śmietany 22% lub więcej, 1 łyżka mąki,
                  1 pęczek koperku, pieprz ziołowy, sól,
                  ew. młody szczypiorek

Przygotowanie
Umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę ogórki. Ugotuj bulion. Do gorącego bulionu wrzuć ogórki, gotuj 15-20 minut. Łyżkę maki rozmieszaj z 1/2 szklanki ciepłej zupy. Wlej do garnka, wymieszaj. Dodaj śmietanę, zagotuj. Dodaj pod sam koniec posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zupę możesz podać posypana szczypiorkiem, zyska ciekawy smak.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz