Łączna liczba wyświetleń

piątek, 4 maja 2012

Muffinki jogurtowe z musli i bananem...

To miały być zwykłe muffinki waniliowe, które dziś chciałam zrobić na kolację dla synka do kakao.
Ale postanowiłam jak zwykle eksperymentować i wyszło coś nowego, cudownego... ♥

Zamiast mleka dodałam jogurt, dzięki temu muffinki są delikatniejsze i dłużej pozostają świeże. Dodałam banana i przez to zyskały niesamowity aromat i wilgotność. Na koniec sypnęłam garść musli z wszystkimi możliwymi dodatkami, dla zdrowia. Wyszły bardzo delikatne i ... pyszne?!
To za mało powiedziane ... ♥

Do tego świeże truskawki i pełnia szczęścia...

















Składniki:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 20 dag brązowego (ew. białego) cukru,
                  10 dag stopionego masła, 3 jajka,
                  1 szklanka jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego 10%),
                  1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                  1 banan, 1/2 szklanki musli ( najlepiej owocowego), sól,
                   truskawki

Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 180°C. W misce wymieszaj suche składniki : przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, musli, sól. W drugim naczyniu składniki mokre : jogurt, jajka, stopione masło, rozgnieciony widelcem na miazgę banan. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj niezbyt dokładnie.
Foremki wysmarowane tłuszczem lub wyłożone papilotkami napełnij do 3/4 głębokości. Piecz w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut. Po wyjęciu, studź w formie 5-10 minut, potem wyjmij na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz