Łączna liczba wyświetleń

piątek, 4 maja 2012

Muffinki z serem feta, papryką i boczkiem...

Czas pikników majowych się zaczął!
Pyszne ucztowanie z przyjaciółmi na plaży, w lesie, na łące ... ♥  Któż tego nie kocha...?!

Ja na wczorajszy piknik zrobiłam muffinki na słono. Głównie z  tego co było w lodówce.
Pyszny aromat papryki, lekko słony ser feta i wędzony boczek. Porządna, syta przekąska.
Kiedy jest ładna pogoda szkoda czasu na pieczenie, ale zrobienie tej przekąski zajmuje jakieś 40 minut.
Po za tym możecie śmiało upiec je dzień wcześniej.
Jak raz spróbujecie nie będziecie chcieli już na piknik zabierać chipsów, słonych paluszków i tym podobnych.

Jeżeli lubicie mocniejszy aromat dodajcie do ciasta trochę tymianku.











Składniki:   3 szklanki mąki pszennej, 10 dag masła, 2 jajka,
                  2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka mleka,
                  1 czerwona papryka, 15 dag sera feta,
                  10 dag wędzonego boczku, sól, oliwa,
                  ew. tłuszcz do foremek

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200°C. Paprykę i boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię i na łyżce oliwy wysmaż boczek. Dodaj paprykę i podsmaż do czasu aż papryka zmięknie i odparuje z niej woda. W misce wymieszaj suche składniki : przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pokruszony ser feta, sól oraz paprykę z boczkiem. W drugim naczyniu wymieszaj : jajka, mleko i wystudzone, stopione masło. Dodaj mokre składniki do miski z mąką i wymieszaj żeby się dokładnie połączyły, ale nie za mocno. Ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję.
Jeśli nie masz papierowych papilotek, wysmaruj tłuszczem foremki. Nałóż ciasto do 3/4 głębokości foremek.
Piecz w nagrzanym piekarniku 20-25 minut. Po wyjęciu muffiny pozostaw na 10 minut w formie. Potem połóż je na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz