Łączna liczba wyświetleń

piątek, 13 kwietnia 2012

Pasztet z cielęciną...

Zrobienie pysznego, domowego pasztetu to nic trudnego...♥
Podaję Wam prosty przepis, który wychodzi zawsze i każdemu. Ponadto jest to jeden z najsmaczniejszych pasztetów jakie robię. Oczywiście nie musicie czekać do świąt, na co dzień może być zdrowym dodatkiem do kanapek. Zdrowym, bo lepszym od jakiejkolwiek wędliny...♥
Ja mięso mielę dwa razy, ale jeśli wolicie delikatniejszą konsystencję zróbcie to 3-4 razy.
Do gotowania mięsa możecie dodać gałązkę świeżego rozmarynu, nada mu wyjątkowy aromat.

Pasztet najlepiej smakuje z domowym chrzanem.

Przepis na 2 małe formy ''keksówki"












Składniki:   1/2 kg cielęciny, 1/2 kg wieprzowiny (najlepiej szynka), 
                  1/2 kg surowego boczku, 1/2 kg wątróbki drobiowej (lub wołowej),
                  2 szklanki mleka,
                  2 średnie cebule, 1/2 bułki (świeżej lub czerstwej),
                  2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 
                  4 jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej,
                  plasterki wędzonego boczku,
                  masło lub smalec do wysmarowania formy, bułka tarta

Przygotowanie
Wątróbkę namocz w mleku. Mięso pokrój w dużą kostkę. W dużym garnku, rozgrzej olej, podsmaż mięso. Dodaj pokrojone na ćwiartki cebule. Dodaj przyprawy : 2 liście laurowe, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, sól. Zalej 2-3 szklankami wody. Mięso duś na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości, około 1,5-2 godziny. Jeśli zajdzie taka potrzeba dolej wody. Do garnka z ugotowanym mięsem wrzuć bułkę i odstaw do ostygnięcia. Wątróbkę gotuj 15 minut na wolnym ogniu w mleku, w którym się moczyła. Wystudzone mięso,wątróbkę i bułkę zmiel w maszynce 2-4 razy (w/g upodobań). Przypraw mięso do smaku solą, pieprzem i gałką  muszkatołową. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za sucha dodaj trochę wywaru, który pozostał z gotowania mięsa. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Formy wysmaruj tłuszczem i oprósz bułka tartą. Na dnie połóż plastry wędzonego boczku. Nałóż masę do foremek, ugniatając dokładnie. Pasztet piecz 30-40 minut, pilnując żeby nie wysechł zbyt mocno. Wyjmij z formy po ostudzeniu.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz