Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 5 kwietnia 2012

Pasta jajeczna z awokado...

W sam raz na Wielkanoc bo z jajkiem, ale nie tylko. Kiedy macie ochotę na coś szybkiego i zdrowego na śniadanie możecie to przygotować w 5 minut.
Pastę jemy koniecznie z dodatkiem ciemnego pieczywa.

Awokado, odrobina czosnku i jajko... samo zdrowie...♥












Składniki:   2 jajka, 1 dojrzałe awokado, 
                 15 dag twarożku (półtłusty, grani, ew. feta),
                 1/2 cebulki, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz,
                  ulubione ciemne pieczywo

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy, siekamy i rozgniatamy na miazgę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i rozdrobnione widelcem dodajemy razem z twarożkiem do awokado. Ja zamiast twarożku dodałam 15 dag fety, w takim wypadku nie musimy dodawać soli.
Do tego dodajemy posiekaną drobniutko cebulkę. Wszystko delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pastą smarujemy ulubione pieczywo.
Pastę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 12h.
Do pasty można również dodać odrobinę czosnku świeżego lub granulowanego.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz