Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Muszle conchiglione z kurkami i szpinakiem...

To nie jest sezon najlepszy na tą potrawę, ale robiłam wczoraj czystki w zamrażalniku i odkryłam tam ukochane kurki...♥
Oczywiście najlepiej jak użyjecie świeżego szpinaku i kurek, chyba że nie chcecie czekać na sezon...
Kurki uwielbiam z dodatkiem szpinaku, z tego połączenia możemy zrobić wiele potraw. Ja wczoraj dodałam serek mascarpone i zrobiłam farsz, którym nadziałam makaron conchiglione i zapiekłam w piekarniku.
Conchiglione, czyli duże muszle makaronowe można  faszerować dowolnymi składnikami i zapiec. To wbrew pozorom szybka potrawa i prosta, nawet dla tych którzy rzadko gotują.
Przepis na 2-3 osoby.

Przepis ten możecie wykorzystać również w inny sposób. Na przykład ugotować makaron tagliatelle i po odcedzeniu, jeszcze ciepły wymieszać z owym farszem. I macie pyszne tagliatelle z kurkami i szpinakiem. Do tego tarty parmezan na wierzch...♥








Składniki:   40 dag conchiglione, 30 dag kurek (świeże lub mrożone), 
                 35 dag szpinaku (świeży lub mrożony), 250 g serka mascarpone,
                 1 czerwona cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 
                 sól, pieprz

Przygotowanie
Kurki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente, w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Odcedzamy makaron i rozkładamy na talerzu tak żeby muszle się nie skleiły. Piekarnik nagrzewamy do 200 °C. Ugotowane kurki odcedzamy i lekko siekamy razem z czerwoną cebulą. W rondelku podgrzewamy 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucamy posiekany szpinak, dodajemy utarty czosnek, sól i pieprz. Dusimy 2-3 minuty. Tak przygotowany szpinak dzielimy na dwie części. Połowę rozkładamy na płasko w żaroodpornym naczyniu, wcześniej wysmarowanym masłem. Resztę dokładnie mieszamy z kurkami, cebulą, serkiem mascarpone. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nadziewamy farszem muszle i układamy ciasno na szpinaku w szkle żaroodpornym. Muszle można jeszcze posypać parmezanem lub żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Do tej potrawy pasuje białe wytrawne wino...♥

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz