Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 5 kwietnia 2012

Likier kajmakowy...

Alkohol domowy smakuje mi najlepiej...♥
Nalewki, wina... są raczej dla cierpliwych, ale możemy zrobić likier, który będzie gotowy już w 1 dzień. Oczywiście każdy alkohol im dłużej się przegryza tym lepiej, ale są też wersje na szybko i mi to pasuje.

Likier kajmakowy wymaga najmniej pracy, a jest naprawdę pyszny...♥

Gotowa masę kajmakową w puszce lub zwaną inaczej ''krówkową'', kupicie w większości sklepów, szczególnie przed Wielkanocą.
Do tego dobra wódka i prawie gotowe...












Składniki:   1 puszka masy kajmakowej (krówkowej o smaku kajmakowym),
                  1/4-1/2 l wódki (w zależności od upodobań, dla mnie 1/2 l wyszło trochę za mocne)
                  1/2 szklanki mleka skondensowanego 7,5% niesłodzonego,
                  1 laska wanilii (ew. cukier waniliowy), 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie
Do naczynia wlewamy kajmak. Kawę rozpuszczamy w 4 łyżeczkach wrzątku i dodajemy do kajmaku, mieszamy. Do masy  powoli dolewamy wódkę, cały czas mieszając. Mleko skondensowane wlewamy do garnka, podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) z dodatkiem laski wanilii lub cukru waniliowego, tak żeby przeszło aromatem. Ostudzone mleko z wanilią dolewamy,  powoli mieszając do reszty składników. Gotowy alkohol przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy. Odstawiamy na minimum 12h w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.

Smacznego !


4 komentarze:

  1. Może być spirytus ale trzeba też wody bo będzie za mocne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli jest jedna laska wanilii to zamieniając go cukrem wanilinowym dodajemy go całe opakowanie czy jedną/dwie łyżeczki? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń