Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 5 kwietnia 2012

Likier waniliowy...

To kolejny szybki likier. Pasuje na Wielkanoc, zdążycie go jeszcze zrobić.
Jest pyszny, bardzo słodki i delikatny, pewnie bardziej przypadnie do gustu Paniom...
Jednak polecam każdemu, łatwy i co najważniejsze gotowy już po 2 dniach...♥

Zamiast cukru waniliowego możecie dodać laskę wanilii. Rozcinacie 1 laskę wanilii i wyjmujecie z niej ziarenka, dodajecie do cukru i żółtek.

W przepisie podaje spirytus, jeśli nie macie go w domu możecie użyć wódki, wtedy nie dodajecie szklanki mleka 3,2%. Likier byłby po prostu za słaby...♥













Składniki:   6 żółtek, 1,5 szklanki cukru pudru,
                  1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
                  1 szklanka mleka 3,2%, torebka cukru waniliowego,
                  1/4 litra spirytusu (opcjonalnie: 1/4 litra wódki, nie dodajemy szklanki mleka 3,2%)

Przygotowanie
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym lub wanilią. Mieszając cały czas dolewamy mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą dodajemy szklankę mleka 3,2%, nie przerywając mieszania. Na koniec cienkim strumieniem, tak żeby się nie zważyło, dolewamy spirytus. Gotowy likier przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 dni.

Smacznego !



              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz