Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Gulasz drobiowy na czerwonym winie...

Uwielbiam potrawy jednogarnkowe...♥
Ich przygotowanie sprawia mi ogromną przyjemność, ponieważ zawsze mogę dorzucić nowy składnik lub zamienić na inny i pomysły się mnożą.
Takie potrawy są tańsze i bardzo sycące. Mogą być z dodatkiem mięsa lub wyłącznie warzywne.
Kiedy przygotujemy sobie wcześniej wszystkie składniki, gotowanie będzie tylko przyjemnym wrzucaniem do garnka kolejnych smaków...♥
Dziś delikatny kurczak w czerwonym winie, z wędzonym boczkiem, czosnkiem i... odrobiną chilli.








Składniki:    50 dag piersi z kurczaka, 20 dag wędzonego boczku, 1 puszka pomidorów,
                  1 marchewka, 3 duże ziemniaki, 1 szklanka bulionu drobiowego,
                  150 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, oliwa, sol, pieprz,
                  tymianek (świeży lub suszony), szczypta chilli

Przygotowanie
Ziemniaki i  marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kurczaka myjemy kroimy w dużą kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Cebule i czosnek siekamy drobno. Pomidory z puszki kroimy na kawałki.
W dużym garnku podgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dorzucamy wędzony boczek, mięso i odrobinę chilli (ilość w zależności od upodobań). Delikatnie podsmażamy. Wszystko zalewamy winem i czekamy aż odparuje alkohol, a mięso przejdzie aromatem wina. Wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy 15 minut, wrzucamy  pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy jeszcze 20-30 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem, tak żeby ugotowały się wszystkie składniki i zgęstniał sos. Gotowy gulasz możecie posypać natką pietruszki.
Do tej potrawy koniecznie nalejcie sobie lampkę czerwonego wina, jeśli Wam zostało z gotowania...♥

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz