Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 kwietnia 2012

Chleb pszenny z siemieniem...

Jeśli jeszcze nie próbowaliście nigdy piec chleba w domu, od tego przepisu powinniście zacząć ... ♥
Nie jest to wcale trudne i nie wymaga dużego nakładu pracy...
A jak już poznacie smak domowego, własnoręcznie upieczonego chleba ...  na pewno będziecie piec go regularnie ... ♥
Oczywiście nie codziennie. Ja piekę raz w tygodniu.
Domowy chleb mniej się kruszy, jest dłużej świeży niż te z piekarni i nie zawiera konserwantów ... ♥
A smak i chrupiąca skórka rozpieszcza podniebienie ...

Do tego przepisu możecie dodać zamiast siemienia, pestki słonecznika lub pestki dyni.















Składniki:   3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 850,
                 1 i 1/2 szklanki letniej wody, 5 dag drożdży (ew.1/3 łyżeczki drożdży instant),
                 1 łyżeczka soli, garść siemienia lnianego

Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, siemię lniane, sól i wymieszaj dokładnie. Dodaj wodę i mieszaj aż mąka ją wchłonie. Przykryj ciasto ściereczka lub folia i pozostaw w temperaturze pokojowej na całą noc (min. 12 godzin).
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozpłaszcz delikatnie i złóż boki ciasta do środka formując kulę lub lekko podłużny chleb. Czystą ściereczkę oprósz mąką, przełóż na nią ciasto łączeniem do dołu. Zawiń i włóż do miski pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno powiększyć dwukrotnie swoją objętość, czyli jakieś 1-2 godziny.
30 minut przed końcem wyrastania, nagrzej piekarnik do 240°C, razem z naczyniem w którym będziesz piec chleb. Najlepiej nadaje się do tego żeliwna brytfanka lub garnek, albo inne żaroodporne naczynie z przykrywką. Ostrożnie otwórz nagrzane naczynie i szybko umieść w nim ciasto, tym razem łączeniem do góry. Przykryj i piecz ok. 30 minut. Po upływie tego czasu, znów ostrożnie zdejmij pokrywę naczynia i piecz jeszcze 15-20 minut, pilnując by chleb zbyt mocno się nie zrumienił. Jeśli zajdzie taka potrzeba przykryj chleb z góry folią aluminiową. Wyjmij naczynie z upieczonym chlebem i po 5 minutach odłóż chleb na kratkę żeby ostygł, na minimum 1 godzinę.

Smacznego !







                 
               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz